Datorsistēmu tehniķis
- 6 company recommendations
 
Antra Gārbena, Direktores vietniece praktisko mācību darbā Send a message
Kristīne Paškēviča Send a message
Ventspils Tehnikums nodrošina Kurzemes reģiona tautsaimniecības vajadzībām atbilstoši kvalificēta un Eiropas Savienības kopējā darba tirgus prasībām atbilstoša darbaspēka sagatavošanu dažādās nozarēs un kvalifikācijas līmeņos.
Profesionālās izglītības kompetences centrs Ventspils Tehnikums ir mūsdienīga, prestiža, uz zināšanām un kvalitāti balstīta profesionālās izglītības un tālākizglītības iestāde un profesionālās izglītības metodiskais centrs.
Ventspils Tehnikums ir izglītības iestāde ar ilgu vēsturi un senām tradīcijām. Skolas darbība tika uzsākta 1906. gadā, kad tā bija tirdzniecības skola, bet 1920. gadā tā kļuva par Ventspils Valsts arodu skolu un turpmāk visus šo gadus bija nozīmīgs jauno speciālistu sagatavošanas centrs. 2008. gadā skolai tika piešķirts Ventspils Profesionālās vidusskolas statuss.
Ventspils Tehnikuma mājas lapa
www.ventspilstehnikums.lv
Ventspils Tehnikuma sociālie konti:
www.facebook.com/ventspilstehnikums
Informācija par 2026./2027.mācību gadu tiek aktualizēta.
No 2025. gada 4. līdz 6. septembrim Rīgā norisinās starptautiskā izstāde “Riga Food 2025”, kas pulcē pārtikas nozares profesionāļus un jaunos talantus, kuri sacenšas dažādos meistarības konkursos.
Baltijas valstu profesionālās izglītības iestāžu komandu meistarības konkursā “Zero Waste izaicinājums” zelta godalgu izcīnīja Ventspils tehnikuma komanda, kuru pārstāvēja ēdināšanas nozares pedagogs Pēteris Silarājs kopā ar 3. kursa izglītojamajiem Renāti Freimani un Oskaru Eduardo Eisteru.
“Zero Waste izaicinājums” ir konkurss, kuru organizē Latvijas Pavāru klubs, koncentrējoties uz ilgtspējību un atkritumu samazināšanu ēdināšanas industrijā. Šis konkurss aicina pavārus un citus nozares profesionāļus izstrādāt un demonstrēt ēdienus, kuru gatavošanas procesā tiek izmantoti visi produkti, maksimāli samazinot pārtikas atkritumu daudzumu.
Tehnikuma komanda guva žūrijas atzinību, ar radošu pieeju gatavojot divu veidu ēdienus:
uzkodu – marinēti kāļa sainīši ar krēmīgām austeru sēnēm pildījumā, bazilika eļļu, rudzu/ingvera zemi, marinētu un svilinātu kartupeli, cidoniju gēlu, tuiles kraukšķi un austeru sēņu putām;
pamatēdienu – sama filejas rullītis ar cidoniju gēlu, kāļa biezeni, purava matiem, Hollandes bazilika mērci un emulsiju, kāļa ķemmīti, pērļu grūbu, bekona un austersēņu kroketi.
Kā stāsta pedagogs Pēteris Silarājs: “Dalība šajā konkursā mums bija pirmā pieredze, un tā izvērtās ļoti interesanta un izaicinoša. Pilnībā sagatavoties šim konkursam nav iespējams, jo tikai daļa produktu bija zināma iepriekš, bet pārējie tika atklāti īsi pirms gatavošanas – tā bija īsta improvizācija uz vietas. Protams, bija lietas, kas izdevās ļoti labi, un arī tādas, kur varējām darīt labāk, taču kopumā tā bija vērtīga pieredze.”
Izstādes pirmajā dienā, 4.septembrī, savas profesionālās prasmes demonstrēja arī citi Ventspils tehnikuma pārstāvji:
Ēdināšanas nozares pedagogs Uldis Ernstsons kopā ar restorāna pavāra kvalifikācijas 3. kursa izglītojamo Valteru Pinkovski vadīja meistarklasi “Food Heroes”, kurā uzsvars tika likts uz ilgtspējīgu un radošu ēdiena gatavošanu.
Savukārt 2. kursa viesmīļu kvalifikācijas izglītojamā Krista Jana Reinholde un 2. kursa restorāna pavāra kvalifikācijas izglītojamais Kristaps Aļis piedalījās meistarības konkursā “Monin Cup 2025”, gūstot vērtīgu pieredzi un iedvesmu jauniem sasniegumiem!
Šodien, 5. septembrī, viesmīlības nozares pedagoģe un 2025. gada Ventspils gada balvas saņēmēja profesionālajā un augstākajā izglītībā Ilze Abriņa sacentīsies prestižajā konkursā “Viesmīlības zvaigzne”, mērojoties spēkiem ar vadošajiem Latvijas viesmīlības nozares profesionāļiem.
No 9. līdz 13. septembrim Herningā, Dānijā, norisinājās jauno profesionāļu meistarības konkurss EuroSkills Herning 2025, kurā Latviju pārstāvēja 14 jaunie talanti 12 prasmju jomās. Gandrīz 600 dalībnieku no 33 valstīm sacentās par medaļām 38 disciplīnās.
 Ventspils tehnikuma pārstāves konkursā guva izcilus panākumus –
 4. kursa topošā viesu uzņemšanas dienesta speciāliste Mona Gabriela Gorsvāne  izcīnīja Izcilības medaļu nominācijā “Restorānu serviss” un tika godināta ar īpašo apbalvojumu “Best of Nation”, kā labākā Latvijas komandas dalībniece. Savukārt tehnikuma 2024. gada absolvente Avigeja Doronina kategorijā “Ēdienu gatavošana” guva vērtīgu starptautisku pieredzi un pārliecību turpmākajai izaugsmei.
Mona Gabriela Gorsvāne: ceļā uz WorldSkills Šanhajā
Mona sacentās kategorijā “Restorānu serviss” kopā ar 20 jaunajiem profesionāļiem no visas Eiropas.
“Visu gadu gatavojos šim konkursam, un vēl joprojām ir grūti noticēt, ka tas ir noslēdzies un esmu ieguvusi tik augstu rezultātu! Esmu pārliecināta – ar vēl vairāk treniņiem Latvija var izcīnīt arī 1. vietu,” atzīst Mona Gabriela.
“Kopumā man konkurss norisinājās 3 dienas, katru dienu bija jāveic atšķirīgs modulis jeb uzdevumi. Pirmajā dienā bija kafijas un tējas bārs, otrā dienā bija restorāna jeb “Fine dining” apkalpošana, bet noslēdzošajā dienā bija bārs un smūtiju pagatavošana. Visu šo dienu garumā bija ne tikai jāveic uzdevumi, bet arī jāapkalpo un jākomunicē ar viesiem.”
Mona Gabriela uzsver, ka lielu nozīmi sagatavošanās procesā devusi ikdienas darba pieredze restorānā “Ferma”: “Komunikāciju ar viesiem nevar iemācīties tikai treniņos – to māca darbs dzīvē. Tāpēc man ļoti noderēja tas, ka es ikdienā strādāju restorānā “Ferma”.”
Konkursā bijuši arī izaicinājumi, par kuriem stāsta Mona Gabriela: “Konkursa mērogs bija iespaidīgs – tajā piedalījās ap 600 jauniešu, un vēl vairāk bija skatītāju. Uzdevumi un komunikācija ar viesiem bija jāizpilda nepārtrauktā trokšņa fonā, kas padarīja darbu vēl sarežģītāku. Šis bija, manuprāt, visgrūtākais – savienot darbību ar komunikāciju. Dažos brīžos es jutu, ka šī komunikācija traucē darbībai, un, iespējams, šeit es pazaudēju pāris punktus.
Tomēr šī konkursa pieredze ļāva man redzēt, kā strādā kolēģi no citām valstīm, iepazīt jaunus cilvēkus un izveidot draudzības, kas paliks atmiņā uz ilgu laiku. Atmosfēra bija kā vienā lielā ģimenē, un arī ar ekspertiem izveidojās ciešs kontakts. Atvadu brīdis bija patiesi emocionāls!”
Konkursā iegūtais apbalvojums Monai nodrošinājis ceļazīmi uz WorldSkills 2026, kas notiks Šanhajā. Viņa ir apņēmības pilna turpināt ceļu: “Es noteikti piedalīšos – man ir azarts, un šī vide man ļoti patīk. Ja dzīvē tiek dota šāda iespēja, tā noteikti ir jāizmanto.”
Mona Gabriela izsaka pateicību saviem atbalstītājiem: skolotājiem, Ilzei Abriņai, Jānim Viļumovam, restorānam “Ferma”, komandai restorānā “Meisons” un visiem, kuri stāvējuši līdzās konkursa laikā. Īpašs paldies viņas mammai: “Viņa vienmēr iedrošināja, teica, lai dodos uz priekšu un nekad nesaku ‘nē’. Šādas iespējas dzīvē ir tikai vienreiz, un tās nedrīkst palaist garām!”
Avigeja Doronina: EuroSkills pieredze iedvesmo turpināt ceļu pavārmākslā
Avigeja startēja konkursa kategorijā “Ēdienu gatavošana” kopā ar 25 jaunajiem profesionāļiem no dažādām Eiropas valstīm.
Avigeja dalās iespaidos par konkursa norisi: “Katru dienu bija savs izaicinājums. Pirmajā dienā gatavoju auksto laša uzkodu Bellevue un zandarta pamatēdienu – tas bija kā starta līnija, kur vajadzēja pārvarēt satraukumu un pierādīt savas spējas. Otrajā dienā bija jāgatavo burkānu uzkoda, ravioli un dekonstruēts citronu–merenga tarts – jutu lielāku pārliecību, bet arī atbildību, jo katra detaļa bija svarīga. Trešajā dienā mans uzdevums bija pagatavot vistas pamatēdienu un ekleri ar šokolādes krēmu. Nogurums bija jūtams, taču gandarījums bija vēl lielāks – tā bija pēdējā iespēja parādīt sevi vislabākajā līmenī.”
Avigeja atzīst, ka lielākais izaicinājums bija pielāgoties vietējam inventāram un produktiem, kas atšķīrās no ierastajiem, kā arī saglabāt mieru troksnī un burzmā, kad apkārt visi strādāja ar maksimālu intensitāti.
“Kopumā šo pieredzi vērtēju ļoti pozitīvi. Žūrija bija taisnīga, un tagad zinu, kādas kļūdas ņemt vērā, gatavojoties nākamajiem konkursiem. Šīs sacensības man devušas ne tikai profesionālu izaugsmi, bet arī milzīgu emocionālu piepildījumu – sajūtu, ka spēju stāties pretī izaicinājumiem un turpināt augt kā pavāre.
Avigeja izsaka mīļu pateicību ģimenei un draugiem, skolotājai Antai Garbarei, restorāna “Ferma” kolektīvam un ekspertam Nilam Ģēvelem, kas bija līdzās un iedvesmoja panākumiem!
Ventspils tehnikums lepojas ar Monas Gabrielas un Avigejas panākumiem un novēl arī turpmāk saglabāt apņēmību, drosmi un radošu degsmi, kas vedīs pie jauniem sasniegumiem gan Latvijā, gan starptautiskā mērogā!
EuroSkills ir lielākais un nozīmīgākais Eiropas līmeņa konkurss profesionālajā izglītībā, kas notiek reizi divos gados un mijas ar pasaules mēroga konkursu WorldSkills.
2025. gada 1. oktobrī notiks Šveices un Latvijas sadarbības programmas atklāšanas forums “Šveices–Latvijas sadarbība darba vidē balstītas izglītības attīstībai”. Foruma mērķis ir iepazīties ar Šveices pieredzi duālās profesionālās izglītības pieejas īstenošanā un diskutēt par iespējām to pielāgot un attīstīt Latvijā. Forums pulcēs darba devējus, uzņēmumus, nozaru asociāciju, kā arī izglītības iestāžu pārstāvjus un politikas veidotājus.
Forumu atklās izglītības un zinātnes ministre Dace Melbārde, Šveices vēstniece Latvijā Anja Cobrista-Rentenāra un Valsts izglītības attīstības aģentūras direktore Inta Ozola. Pasākumā piedalīsies sadarbības partneri no Šveices Federālās profesionālās izglītības un mācību augstskolas, Šveices viesnīcu un ēdināšanas nozares mācību centra Hotel & Gastro formation Schweiz un Latvijas nozaru asociācijām un biedrībām.
Foruma laikā eksperti iepazīstinās ar Šveices duālās profesionālās izglītības un Latvijas uzņēmumu pieredzi profesionālās izglītības integrēšanā uzņēmumā. Paredzētas diskusijas par uzņēmumu, valsts un izglītības iestāžu lomu un ieguvumiem jauno speciālistu sagatavošanā atbilstoši darba tirgus vajadzībām, stiprinot darba devēju iesaisti profesionālās izglītības īstenošanā uzņēmumā, balstoties Šveices pieredzē.
Pēcpusdienā notiks praktiskās meistarklases ar Šveices ekspertu līdzdalību, kuru laikā dalībnieki padziļināti iepazīsies ar nozarē balstītas mācīšanās un novērtēšanas principiem, publiskā un privātā sektora sadarbības modeļiem, kā arī izmaksu un ieguvumu pieejas izstrādi trīspusējā sadarbībā starp valsti, uzņēmumiem un profesionālās izglītības iestādēm.
Forumā īpaši aicināti piedalīties uzņēmēji un asociāciju pārstāvji Šveices un Latvijas sadarbības programmas mērķnozarēs – lauksaimniecībā, mašīnbūvē, enerģētikā un viesmīlībā. Forums būs lieliska iespēja gūt jaunas idejas, veidot sadarbību un stiprināt nozares konkurētspēju, izmantojot Šveices pieredzi un zināšanas.
Forums notiks viesnīcā “Radisson Blu Daugava Hotel & Spa” no plkst. 10.00 līdz 17.00, lai reģistrētos, aicinām aizpildīt pieteikuma veidlapu. Forumu organizē Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru.
Ar Šveices un Latvijas sadarbības programmas atbalstu Latvijā tiek uzsākta jauna, nozarē balstīta, profesionālās izglītības pieejas attīstīšana. Tās pamatā ir cieša uzņēmumu un nozaru organizāciju iesaiste jaunu profesionālās izglītības īstenošanas un novērtēšanas modeļu izstrādē un aprobācijā, ievērojami palielinot uzņēmuma atbildību un praktisko iesaisti mācību procesā, to atbalstot ar darba vidē balstītu profesionālas izglītības skolotāju sagatavošanas programmu augstākajā izglītībā, digitālo rīku un simulāciju iekārtu klāsta papildināšanu, kas nākotnē palīdzēs veidot ilgtspējīgu profesionālās izglītības sistēmu. Plašāka informācija par programmu pieejama šeit.
Programma „Spēcīgākas darba vidē balstītas mācības profesionālās izglītības pilnveidošanai Latvijā” tiek īstenota no 2025. gada aprīļa līdz 2029. gada novembrim, sadarbojoties nozaru organizācijām un asociācijām, augstākās izglītības iestādēm, Izglītības un zinātnes ministrijai un Valsts izglītības attīstības aģentūrai.
Programmas atklāšanas forums tiek organizēts Šveices un Latvijas sadarbības programmas „Spēcīgākas darba vidē balstītas mācības profesionālās izglītības pilnveidošanai Latvijā” ietvaros.